Die bron.

Die bron is de naam van de school in Stanford waar ik een ochtend minstens net zoveel nieuwe dingen heb geleerd als de kinderen die bij me kwamen “beeldhouwen”.  Eerst maar een plaatje van het “klaslokaal” waar een en ander plaatsvond. klaslokaalEerlijk gezegd het mooiste lokaal waar ik ooit een les heb gegeven :-)  Zoals verwacht ging niets zoals verwacht. Er waren 15 in plaats van de afgesproken 12 kinderen, maar ik had voor de zekerheid 20 stukken gips gegoten, dus geen probleem. Iemand anders zou voor gereedschap zorgen, en die had inderdaad bestek geregeld. Vismesjes – niet die om te fileren maar van die mooie voor aan tafel, en vorken (..?) Twaalf in totaal, maar dat mocht de pret niet drukken – ik had scherven van mijn steen meegenomen om te laten zien, en die bleken ook prima te werken. Ik heb ze eerst verteld wie ik ben wat ik doe, en dan in het bijzonder waarom ik hier ben. Ik had gereedschap meegenomen, en foto’s van de mammoet en ander werk. Toen heb ik verteld over fossielen, uitgestorven en bestaande dieren, en allerlei plaatjes laten zien van ongelofelijk rare dieren (zoek maar eens op ‘blobfish’, zeenaaktslak of pangolin bijvoorbeeld…). diebron2En toen aan de slag – duidelijk voor het eerst, maar vol enthousiasme. “Opdracht” was een dier, bestaand of zelfverzonnen. Telkens als ik langs liep vroeg ik ze een paar dingen – Wat ben je aan het maken? – dat was een vraag die ze wel verwachten. Maar daarna vroeg ik dingen als “Hoe diebron 1heet ie? Is ie giftig? Waar woont ie? Wat eet ie? Bij deze vragen was er aanvankelijk enige aarzeling – het Zuid Afrikaanse lesgeven gaat als ik het zo inschat iets meer van boven naar beneden, en ik praat graag op gelijk niveau met leerlingen. Dat was even wennen, maar kinderen zijn uiteindelijk overal hetzelfde en toen kwamen de verhalen. “It is a ????gogga (=kever,insect). It is not poisonous, you can eat it – especially good on the braai!” Kortom, ik had ouderwets lol met een groep bijna-pubers die ongetwijfeld nog wel eens terugdenken aan de raarste les die ze ooit gehad hebben. diebron3Na afloop moesten alle tafels en stoelen natuurlijk weer schoon, en de leerlingen zelf en hun kleren ook. Dat  ging allemaal in één diebron4moeite door op de binnenplaats van de school,  bij de kraan. Drogen is in de Afrikaanse zon zo gebeurd. Vervolgens nog een foto met z’n allen, mét het werk, en dat was het dan weer…allemaal een ervaring rijker.dibron5

12 reacties op “Die bron.

 1. Lieve Kanjers,
  Wat goed Sjan dat je toch die workshop nog hebt kunnen doen op school en zie maar weer wat het oplevert. Wat betreft de Mammoet –een hele dikke proficiat met het eindresultaat!!!!!! Ben plaatsvervangend trots. Misschien hebben de medewerkers van Haesfarm nu ook eens kunnen waarnemen dat “slavenarbeid” niet alleen voor zwarte pieten is. Petje af schat. Dat witte Sinterklazen zich ook heel nuttig kunnen maken is ook maar weer eens bewezen (leuk trouwens Sint in een badjas). Kortom, Harry’s initiatief om zich te vestigen in dat prachtige landschap en de symboliek van een mammoet, ontstaan uit de steen van de plaatselijke steengroeve, die de eerste stap zet richting Wijk aan Zee heeft nu al een mooie, vruchtbare band met Stanford tot stand gebracht. Well done!!!!!!
  Gaat er nog een officiele onthulling komen? Wordt dan wel erg jaloers dat ik er niet bij kan zijn. Hoor het nog. Ga nu vooral maar genieten van al het moois om je heen en lekker bijkomen van het harde werken, misschien speel je volgende week donderdagavond dan weer viool in Sonnevanck. Je wordt inmiddels erg gemist.
  Hel goeie reis samen en tot snel. XX liefs aan de boys en Willem en een extra dikke knuf voor jou. 10

  • Ik bedoelde “hele goeie reis”. Hoop voor jullie dat de Mekka gangers klaar zijn voor dit jaar. XX

 2. Hoe leuk is dit …..
  Geweldig zowel voor jou als voor de kindjes aldaar.
  Goed bezig Sjanneke………geniet nog even van de laaste dagen in La friek (sorry Africa)…..

  groetjes Hans

 3. Lieve Sjanneke,
  Wat ontzettend leuk om daar een les te geven.Ik had er wel bij willen zijn als assistente.Heerlijk die mooie ervaringen in een prachtig land.
  Geniet nog samen met Willem.
  Liefs Trees

 4. Wat een mooi feestje! Mijn juffenhartje gaat weer even open! Prachtige uitwisseling die jij en de kinderen zich nog lang zullen heugen! Heb het nog goed Sjanneke, de laatste dagen!! xx

 5. Deze juf is jaloers. Als ik nou eens een trui kom breien voor die mammoet van je?

 6. Gryp die dag!!!

  Zo leuk, Zuid Afrika
  Mooie ervaringen…. mooie herinneringen… wat een rijkdom
  Het is eksie perfeksie
  Miskien wil jij nog nie na huis nie.
  Jij moe nie worrie nie, alles sal reg kom!!!!

  Geniet saampies en hopelijk nog tijd voor de langnekkameel….

  Tot siens. Xxxx
  Ruud&Helmi

 7. hey hey Sam
  Wat een schiterend ervaring. Ook ben ik zo blij voor jou dat het gelukt is met je mammoet. Wij lezen jou verhaalen altijd met groot plezier en verheugen ons al op de volgende. Geniet de tijd nog en groetjes ook an Wilem. Xxx
  Sil

 8. Ik weet niet meer wie het zei, maar het was iets van ‘Afrika verandert alle mensen’. Het is een schitterende ervaring, en ook wij hadden vaak het gevoel van, ‘waarom mogen we dit meemaken’. We hebben bijna heimwee naar Afrika ;-)

 9. Hoi Sjanneke
  Wat geniet ik toch elke keer van je verhalen en tante Hanny natuurlijk ook, ik print ze allemaal voor haar uit en ze verzameld ze in een mooie map die ze speciaal maakt.
  We zien uit naar je terugkomst .. geniet nog maar even met Willem van dat prachtige Zuid Afrika.
  dikke kus ! ook van Hanny.xx

 10. Wat een geweldig leuke ervaring, zowel voor jou als voor de kinderen!! Had je toch niet gedacht he, vóór dat je naar Zuid Afrika vertrok….. om daar ook nog les te kunnen geven? Je ziet de blije gezichten van de kinderen, heel leuk. Zit er nog een vervolg cursus in??
  Nou, geniet nog van de dagen dat je/jullie daar zijn en tot volgende keer.
  Lieve groet, Anneke.

Reacties zijn gesloten.