Kunst en cultuur en zo…

Niet dat ik me hier verveeld heb de afgelopen tijd, maar ik heb er  toch nog maar een klusje bij genomen. A.s. woensdag ga ik op de lagere school in Stanford een workshop geven aan een groep kinderen van de hoogste klas. Van de week ben ik dus even gaan kijken, en natuurlijk was alles anders dan in Nederland. Zo was er bijvoorbeeld discussie over wanneer de workshop gegeven kan worden, maar er was enige verwarring over wanneer de examens afgelopen waren… Vervolgens werd mij gevraagd waar ik de workshop wilde geven…eh? In het handvaardigheidslokaal? Eh…dat is er niet. Maar misschien buiten, onder die bomen? Tuurlijk, geweldig – hoe langer ik daar rond liep, hoe groter mijn glimlach werd :-))  Onnodig te zeggen dat er geen materiaal of gereedschap is. Maar goed, aan improviseren heb ik nooit een hekel gehad en de laatste paar maanden is het een tweede natuur geworden. Ondanks het ontbreken van van alles bruist de school van creativiteit, overal in de school hangen tekeningen en de oudste groepen hebben fantastische muurschilderingen gemaakt.school stanfordHelemaal enthousiast gemaakt door de sfeer van de school en geïnspireerd door mensen die kunst en cultuur onderwijs zo belangrijk vinden dat ze zonder middelen van alles voor elkaar boksen.

En toen kreeg ik een mailtje van een Nederlandse collega waarin ik las dat de gemeente Beverwijk per 1 juli het centrum voor de kunsten in Beverwijk wil sluiten. Ja, inderdaad, de plek waar les gegeven wordt in muziek, dans, theater en beeldende kunsten. Kortom, de dingen die het leven de moeite waard maken. Op een plek waar kinderen opgroeien die op school te eten krijgen omdat dat thuis niet altijd lukt zien ze het belang daarvan in. In Beverwijk ligt dat blijkbaar anders. Een nieuwe generatie kennis laten maken met alles wat van mensen Mensen kan maken mag geen geld kosten. Nou ja, als je je half zo druk kan maken als ik over dit dwaze plan, ga dan even naar de volgende site:
http://petities.nl/petitie/voorkom-sluiting-centrum-voor-de-kunsten-beverwijk en zie je enigzins het belang in van kunst en cultuur teken dan de petitie.

Sorry voor dit enigzins activistische blog, volgende keer weer mijn eigen avonturen.

Even in het kort – Willem is goed aangekomen, hij helpt me een handje met een gekregen (grote!) haakse slijper, en daarnaast vieren we een beetje vakantie in dit toch wel erg mooie land. (Trefwoorden van afgelopen week:Remco en Dorien op bezoek, kayakken, walvissen, zeeleeuwen, lekke band en weer heeeeeel lekker eten…details en verhalen volgen!)

 

7 reacties op “Kunst en cultuur en zo…

 1. Ik heb de petitie doorgestuurd naar zo ongeveer iedereen die ik ken en Marijn kwam net thuis met hetzelfde idee en een poster die nu voor het raam hangt.

 2. Hoi veel ,plezier samen!
  Zelfs een volledige cultuurbarbaar als ik heb de petitie ondertekend.

  Ro

 3. Kijk, zo pak je toch weer een beetje je oude stiel op. Lekker voor je dat zanger Willem er is. Geniet er van.
  x van Ab

 4. Ja, kan me voorstellen dat dat bericht ff slikken is voor je! De mensen/kinderen daar moeten zich redden met “niks” en hier in ons RIJKE land ontnemen ze je de mogelijkheid om enige kunst/cultuur op te snuiven. Maar….. super hoor dat je hen, met ‘t weinige wat daar voorhanden is, toch iets op dat gebied kunt gaan bijbrengen!!
  Fijn dat je geniet, nu samen met Willem, van het mooie land; heb niets teveel gezegd he….
  Heel veel plezier en succes! Lieve groet, Anneke.

 5. Hoi Sjanneke,

  Fijn dat je aandacht geeft aan de petitie; ongelooflijk toch dat wij, in zo’n rijk land als het onze, dingen als een Centrum voor de Kunsten dreigen kwijt te raken. Alsof het om iets overbodigs gaat.
  Behalve naar foto’s van je mammoet ben ik ook erg benieuwd naar de workshop die je gaat geven. Ik hoop dat je ook daarvan verslag zal doen. Liefs en groetjes, ook voor Willem!
  Lydia

Reacties zijn gesloten.