Mammoet in de maak.

Hè, hè, voor het eerst sinds ik hier ben heb ik vijf hele dagen achter elkaar kunnen werken. Ik was van plan de zaterdag er ook bij te nemen, maar de weergoden beslisten anders. Misschien wel goed hoor, het hakt er letterlijk en figuurlijk aardig in zo’n week, je voelt weer even waar je ook al weer spieren hebt. Om een idee te geven van mijn werkdagen, het gaat als volgt. Om een uur of zes sta ik op. Dan even Ginger (de hond) goeiemorgen aaien, brood smeren, ontbijtje maken en dan mijn werkkleren aan. Naar buiten, de eerste haspel uitrollen, terug om de kruiwagen met de overige drie haspels en mijn koffer met gereedschap eerst door het grind en dan de weg omhoog te duwen naar het beeld. Onderweg rol ik de overige haspels af en dan ben tegen kwart voor 7 klaar om te beginnen. En dan lekker de hele dag aan het werk. Af en toe een broodje, appeltje, banaantje, en meestal is er dan wel een streepmuis in de buurt om de kruimeltjes op te ruimen. En op de steen regelmatig een bloukoppie, voor de gezelligheid.  Wat een beeldhouwer draagt? ‘s Morgens eerst meestal nog een vest, maar vaak kan dat in de loop van de dag uit.

aan het werkDan kunnen ook de broekspijpen opgerold en de zonnebrandcrème gesmeerd, want hoewel het meestal genoeg waait om het niet in de gaten te hebben is de zon Afrikaans sterk.Dus jawel, ook een hoedje op tegen de zon.. (Als beeldhouwer kun je beter geen ijdeltuit zijn.)
Zoals je ook op de foto ziet – de werkhouding is niet altijd helemaal ergonomisch verantwoord. Maar ja, als de steen niet kan bewegen moet de beeldhouwer dat maar doen. Zo gaat dat dan door tot het tegen zessen wel genoeg geweest is, dan wordt het hele kruiwagen verhaal in omgekeerde volgorde herhaald. Dan buiten schoenen uit, heel voorzichtig naar de douche lopen, daar alle stoffige troep uit en proberen schoon te worden onder een heerlijke welverdiende douche. (Aan de witte (!) handdoeken te zien lukt dat bijna nooit helemaal..) Vervolgens schuif ik aan aan de keukenbar waar Steijn of Harry een onveranderlijk heerlijk maaltijd bereiden terwijl ik gezellig klets of mijn mail lees.

En waar al dat gehak en gezaag nou toe leidt? Kijk en vergelijk –  de eerste foto van half september toen de stenen net gestapeld waren, de tweede en derde van vandaag.klein 1

klein zondag 26 oktklein vooraanzicht zondag

5 reacties op “Mammoet in de maak.

 1. Mooi project en “steen goed” hoe het vorm begint te krijgen die mammoet in de maak.
  Ik neem mijn hoedje voor je af, als ik het zo uit jouw verhaal begrijp kan jij je hoedje beter ophouden …..het staat je ook nog aardig by the way.

  groet vanuit Nederland waar de wintertijd inmiddels is ingesteld (vroeg donker……)

  grt Hans

 2. Wat een steengoed project, maar ook bikkelen…… heftig
  Wij lezen je verhalen in Chili, chillen in Chili.
  Knuffel aan je helden: Harry, Steijn en Willem:-) :-)
  We zien elkaar weer in ons dorp.

  Lieve groet Ruud&Helmi

 3. He wat heerlijk voor je!!! En ja, het begint werkelijk ergens op te lijken! Veel plezier! Steyn is, naast een goeie kok toch ook masseur?!

 4. Kijk, now we are talking! Heerlijk dat het eindelijk werkt, dat het vorm krijgt!
  Ik ben hier het tuintje winterklaar aan het maken met vrij loslopende zwartkopkonijnen. Ook gezellig!
  Leuk hoedje trouwens!
  Liefs, Hettie.

Reacties zijn gesloten.