Vrije dag…

Jawel, net een beetje lekker op dreef en nu al weer een vrije dag. Noodgedwongen en met frisse tegenzin, dat wel. Gister om een uur of vijf begon mijn haakse slijper kuren te vertonen die niet met een schietgebedje of een schoonmaakbeurt te verhelpen bleken. Omdat het vandaag National Heritage Day is zijn alle winkels dicht en kan er dus niet aan reparatie of vervanging gewerkt worden. Om dit blog een beetje leuk te houden zal ik mijn gevoelens aangaande deze samenloop van omstandigheden voor me houden, en van de nood een deugd maken en wat leuke plaatjes en verhaaltjes plaatsen..

stenen opgestapeld kleinerAllereerst: dit zijn dus de stenen, soort van mammoet-vormig gestapeld, alles binnen de grenzen van het mogelijke met ongezaagde ruwe blokken natuurlijk.. Inmiddels zie ik al duidelijk zijn kop, maar ik heb gemerkt dat ik tot nu toe de enige ben…dat geeft niks, dat overkomt me vaker, dus geneer je niet als je alleen maar steen ziet waar ik denk dat de kop al zo’n beetje klaar is, op wat details (lees: op een kilo of 50 na.) Als ik maar een haakse sijper…o nee, zou ik niet over zeuren vandaag.

vooraanzichtVoor de beschouwer met oog voor detail -dat dingetje rechts boven op de steen is inderdaad een soort hagedis. Sinds maandag ben ik niet meer alleen aan het werk maar heb ik gezelschap van deze bloukopkoggelmander.

Als hij niks doet is hij al mooi, het blauw van een donkere spijkerbroek zo’n beetje, maar als hij zijn best doet wordt zijn kop licht metallic blauw en zijn staart rood met geel! Na een eerste wat schrikachtige kennismaking laat zich hij inmiddels door stof of lawaai niet meer afschrikken, hij houdt me voortdurend in de gaten en gaat alleen af en toe even weg om vliegen te vangen.

bloukop 1keverBehalve deze schoonheid zit er natuurlijk van alles om me heen. De flora is verrassend rijk en gevarieerd – planten in alle vormen en bloemen in meer kleuren dan de regenboog.  Wat betreft het dierenleven – ik kom iedere wel weer iets tegen dat ik nog nooit gezien heb. Onderstaande kever bijvoorbeeld, een centimeter of 8 groot,  en een zwarte slang..

En wat te denken van de streepiesmuis – inderdaad,een muis met streepies. (Maar toen ik het in mijn beste ZuidAfrikaans over een streepiesperd had begreep niemand dat ik een zebra bedoelde…rare jongens, die Zuid Afrikanen.)

Verder zit het fynbos (struikgewas, zeg maar…) vol met vogeltjes, o.a. suikerbekkies. (kolibries, een soort die ik vaak zie is metallic groen van boven, met metallic blauw en rood op de keel en een witte buik.) Metallic is erg in onder Zuid Afrikaanse dieren, of anders lichtgevend. Vanmiddag voor het eerst Kaapse flappen gezien – dat is geen geld, ook geen oudejaars lekkernij. Het zijn vogeltjes, knaloranje met zwart. Ze zaten in een boom met even knaloranje bloemen. Het harde licht van de Zuid Afrikaanse zon is ook niet geschikt voor zachte kleurnuances.

Tot zover voor vandaag,volgende keer weer over hakken en zagen, mag ik hopen!

5 reacties op “Vrije dag…

 1. Hoi Sjanneke,
  Ja, wat is de natuur in Zuid Afrika mooi he…. heeft natuurlijk zo moeten zijn dat je gereedschap “even” niet werkte, hihi, op die manier heb je mooi ff de tijd om op je gemak van dit moois te genieten. Hoop dat er zo af en toe zo’n geniet-dagje voor je tussen zit. Vind het bijzonder knap dat je van zulke blokken steen, heel mooi trouwens, een mammoet kunt maken. Ben heel benieuwd naar het resultaat hoor en geniet van je verhaal. Heel veel succes!!
  Lieve groet, Anneke.

 2. Naast het feit dat je een mammoet gaat creeeren uit die stenen (inderdaad, ik als leek zie nu nog niet de gestalte van een mammoet, maar dat ligt echt aan mij) wat ik heel knap vind, blijkt nu ook weer overduidelijk wat voor dierenliefhebber je bent. Leuk om te lezen…
  Succes en veel plezier de komende tijd als je tools weer beschikbaar zijn…

  Ik vind het erg leuk om je ervaringing via deze site te volgen.

  groet
  Hans

 3. Ik snap het wel met die stenen; de mammoet zit er gewoon in, je hoeft alleen nog maar weg te hakken wat niet op een mammoet lijkt :-)
  (vrij naar Michelangelo)

  Maar serieus, ik ben heel benieuwd hoe het de komende tijd gaat worden met deze stenen.

  Veel hak- en zaagplezier!!

  Groeten,
  Hans

  • Wow, buiten dat je mooi werk maakt schrijf je ook erg goed. Leuk om te lezen en mooie blog! Ben niet een beetje jaloers ;-)
   Ik blijf je volgen en geniet ervan!

   grz. Michel

Reacties zijn gesloten.