Hoezo een mammoet?

Hoezo eigenlijk een mammoet..?

Misschien is het een goed idee inderdaad eerst eens te vertellen hoezo er eigenlijk een mammoet moet komen in Stanford. Het begon met Harry en Steijn (uit Stanford) die op bezoek waren in mijn atelier in Wijk aan Zee…nee, zo wordt het verhaal te lang-dat is meer iets voor een lange gezellige avond dan voor op een blog…
Hoe dan ook, Steijn vertelde van de steengroeves vlakbij Stanford, Harry wilde een beeld, en ik ben beeldhouwer. Tot zover het waarom van een beeld. Er waren drie dingen bepalend voor wat het zou worden –  de lokale steen, het moest een dier worden, en het beeld moest een verbinding worden tussen Stanford en Wijk aan Zee.HPIM9043

Ik bedacht dat die verbinding er vroeger al was – de continenten zaten nog aan elkaar vast en als je had gewild had je van Afrika naar Europa kunnen lopen. De voorouders van alle slurfdragers zijn een dikke 5 miljoen jaar geleden in Afrika ontstaan, ook de voorouders van de Europese mammoet. Die zijn noordwaarts getrokken en geëvolueerd tot de Europese mammoet, en uiteindelijk uitgestorven. (Ook in Nederland liepen mammoeten rond, voor de Zeeuwse kust is een groot gebied waar vissers nauwelijks kunnen vissen omdat er zoveel fossiele botresten liggen, van o.a. oerrunderen, sabeltandtijgers én mammoeten.)
Behalve het uitsterven maakte ook het uiteendrijven van de continenten het onmogelijk voor de mammoet om ooit terug te keren naar het land van zijn voorouders (ook een belangrijk thema in de Ierse muziek, bedenk ik ineens -o.a. op de nieuwe cd van Bangers&Mash-wordt gepresenteerd als ik terug ben :-)  Nou ja, zo wordt een kort verhaal toch weer lang…in ieder geval, ik breng de mammoet weer naar huis en zet hem op de lijn Stanford- Wijk aan Zee. (Op het andere eind van de lijn komt bij het atelier ook iets  – maar dat komt later.)
Op de foto het model van de mammoet op de plek waar de grote mammoet komt te staan :-)

5 reacties op “Hoezo een mammoet?

  1. Mooi verhaal Sjanneke, ‘k dacht even dat de mammoet niet door ging en iets anders zou worden! Veel plezier, groets en liefs, Jonne

Reacties zijn gesloten.